Kérdése van? Hívjon minket! +36300121145

Felco szemzőkés
Felco szemzőkés
16 790 Ft

Felco szemzőkés

A Felco termékek kiemelkedő minőséggel és tartóssággal rendelkeznek, elengedhetetlen eszközök minden szőlészeti és kerti munkához. Kínálatunk kiegészítőket és pótalkatrészeket is tartalmaz széles választékban.

Gyártó
Felco
Szállítási költség
1 900 Ft
16 790 Ft
Részletek

Felco szemzőkés

Műszaki adatok:

Penge hossza 44 mm

Bicska hossza 100 mm

Bicska súlya 55 g

Leírás:

A praktikus kertészkés éle rövid, mivel a precíz vágáshoz szükséges ujjtámasz található rajta, ami megkönnyíti a szemző mozdulatokat. Kiválóan alkalmas gyümölcsfák, rózsák és szőlők szemzésére és oltására.

A FELCO 9040 típusú kertészkés főleg szemzőként használható, de metszeni, oltani, szemző és oltóvesszőket is vághatunk vele. A penge 13 mm-es hüvelyk- vagy ujjtámasszal kezdődik, majd egy 44 mm-es élezett szakaszt követ, amely a tövénél még egyenes, később a csúcsa felé egyre inkább ívesen görbül. Az egyenes élszakaszt használjuk a nemes szem (rügy) levágására a szemzőhajtásról, a majdnem köríves csúccsal sekély bemetszést készítünk az alany kérgébe a szem (rügy) behelyezéséhez. A penge felső végén tompa tűrő vagy más néven háncstűrő található, ami a héj felpattintására szolgál. Ezt nem szabad élezni, tompán nem sérti a növényt, élesen csak a kezünket vágja meg, és kilyukasztja a zsebünket.

A FELCO 3.9 kertészkés sorozat minden tagja a híres svájci Victorinox termék. A pengéje 56 HRC, azaz Rockwell keménységű rozsdamentes acél, ami elegendően kemény az éltartóssághoz, de még mindig elég szívós és rugalmas az oltás feszítő-csavaró mozdulataihoz. Az ennél keményebb acél már csak gyémánttal lenne fenhető, és a keskeny éle gyakran csorbulna, kipattogna a feszegetéstől. A kés 100 mm hosszú nyele nedvesen is biztosan megfogható, matt piros műanyag, sárgaréz szegecsekkel.

A pengét erős acélrugó tartja biztonságosan nyitva a könnyűfém váz-betétben. A rugó szándékosan erősebb, mint az általános bicskák rugója: a komoly munkához fontos a rugó nagy ellenállása és a véletlen becsukódás elkerülése. A kések jobbkezesek, a penge körömnyitós oldala ferde, ezt lehet (és sok használat után kell is) élezni. A másik oldal teljesen sík, azt élezni nem szabad, csak a sorját vesszük le róla egy fenőszíjjal. Mindig a sík oldalt illesztjük a növényre, és a kést magunk felé húzzuk, lassan, de nagy erővel. Így elsőre ez nem tűnik túl biztonságosnak, de ezért fontos a lassúság és a nagy erő: csak így alakíthatunk sík metszlapokat.

A FELCO 9040 szemzőkés a természetjáróknak és a virágkötőknek is hasznos szerszám, és értékelni fogják azok a kertészek is, akik rózsák szemzésével foglalkoznak. Viszont, ha ceruzahegyezés és karton vágás után újra szemezni akarunk vele, akkor előbb élezni, fenni kell. Annak ajánljuk, aki a szemzés precíz mozdulatát szeretné biztos kézzel elvégezni.

Adatok
Mennyiségi egység:
Darab
Cikkszám:
020-3-9040
Weboldal:
Tömeg:
1 kg/db