Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Balatonfüred–Csopaki borvidék

Balatonfüred–Csopaki borvidék

A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget és a Káli-medence között terül el. A borvidék jellegzetességeit az alábbiakban foglalom össze.

  1. Talaj: A borvidék talaja változatos, a tőzeges homoktól az agyagos-vulkáni talajig. Az üledékes talajon kiváló minőségű szőlő terem, amelynek köszönhetően a borok frissessége és eleganciája kiemelkedő.

  2. Éghajlat: A Balatonfüred-Csopaki borvidék klímája mérsékelt, a Balaton hatása miatt enyhe és csapadékos. Az éjszakák hűvösek, így a szőlők érési ideje alatt a hőmérséklet kiegyensúlyozott, ami a kiváló minőségű borokhoz elengedhetetlen.

  3. Szőlőfajták: A Balatonfüred-Csopaki borvidéken főleg fehérborok készülnek, a szőlőfajták közül pedig kiemelkedő a csopaki rajnai rizling, az olaszrizling, a chardonnay, a zenit és a szürkebarát. A kék szőlőfajták közül az időszakosan jelenlévő kékfrankos és a merlot.

  4. Borstílusok: A Balatonfüred-Csopaki borvidék borai általában friss, könnyed, gyümölcsös és illatosak. A borvidék jellegzetes borai közé tartozik a Csopaki Olaszrizling, amelynek ásványos és virágos jellege kiemelkedő, valamint a Balatonfüredi Kéknyelű, amely a borvidék egyik legértékesebb bora.

  5. Gasztronómia: A Balatonfüred-Csopaki borvidék a helyi gasztronómia szempontjából is kiváló, a helyi ételek és borok tökéletesen egészítik ki egymást. A helyi éttermek kínálják a borokhoz illő ételeket, a klasszikus halászlétől kezdve a halételeken át a húsételekig.

Összességében a Balatonfüred-Csopaki borvidék egy kis, de kiváló minőségű borvidék, ahol a természeti adottságok és az évszázados borkészítő hagyományok összefonódnak, és kiváló minőségű borokat és gasztronómiai élményeket kínálnak.