Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Etyek–Budai borvidék

Etyek–Budai borvidék

Az Etyek-Budai borvidék Magyarország egyik legkisebb és legfiatalabb borvidéke, mely Budapesttől mintegy 20-30 km-re, az Északi-középhegységben található. Az itt termelt borok kiváló minőségéről híresek, főleg a fehérborok, különösen a száraz fehérborok és habzóborok terén.

Az Etyek-Budai borvidék jellemzően a szőlőkiváló minőségére, valamint a földrajzi, talaj- és éghajlati adottságaira alapozza hírnevét. A borvidéket átívelő dombhátakon a szőlőknek kedvező déli és délnyugati lejtők találhatóak, ahol a napsütés és a hőmérséklet optimálisak a szőlőtermesztéshez. Az itt termelt borok különlegessége, hogy a borvidék talaja jellemzően homokos, mészköves és agyagos, ez pedig nagyon kedvező a szőlőtermesztéshez, hiszen a talaj nagyon jól szellőzik, könnyen felmelegszik, és a víz is jobban átjárja.

Az Etyek-Budai borvidék borai számos elismerést kaptak már, és néhány borászatuk nemzetközi hírnévre tett szert. A borvidék főleg fehérborairól híres, és a legnagyobb területen is a fehérszőlő fajták, például a chardonnay, a sauvignon blanc, a zöldveltelini és az olaszrizling a jellemzőek. Azonban a borvidék vörösborai is egyre jobb minőségűek, főleg a pinot noir és a kékfrankos fajtákban.

Az Etyek-Budai borvidék közelében található Budapest, valamint a borvidékhez közel eső tóvidék és természeti látnivalók, például a Velencei-tó, a Gerecse-hegység és a Pilis-hegység miatt a turizmus is jelentős szerepet játszik a térségben. A borvidéken számos borkóstoló és borfesztivál is megrendezésre kerül, és a borkultúra népszerűsége egyre növekszik a térségben.