Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Hajós–Bajai borvidék

Hajós–Bajai borvidék

A Hajós-Bajai borvidék a Duna és a Tisza által határolt területen található, amely Bács-Kiskun megyétől északra és Tolna megyétől délre található. A borvidék elnevezése az itt található Hajós és Bajai járásokról származik.

Az éghajlat az Alföldön jellemző száraz, meleg nyarakkal és hosszú, hideg telet jelent. A területre általában a száraz, szeles időjárás jellemző. Az átlagos éves csapadékmennyiség viszonylag alacsony, ami miatt az itt termesztett szőlő nagyobb öntözési igényt mutat.

A Hajós-Bajai borvidék talajai változatosak, homokosak, agyagosak, és a löszös talajok is megtalálhatóak. Az itt termesztett fajták közül a legjellemzőbbek a fehérborok közül a olaszrizling, a chardonnay, a rajnai rizling és a zöld veltelini, míg a vörösborok közül a kékfrankos és a cabernet franc.

A Hajós-Bajai borvidék borai a könnyedségükről és frissességükről ismertek. A fehérborokban a gyümölcsös, citrusos és virágos aromák dominálnak, míg a vörösborokban a frissesség és a finom tanninok mellett megjelenik az érett piros gyümölcsök, valamint a fűszeres jegyek is. Jellemző borok közé tartozik a friss, könnyű chardonnay, a zamatos és gyümölcsös olaszrizling, valamint a testes, tanninos kékfrankos.

A Hajós-Bajai borvidék borai jól párosíthatók a helyi ételekkel, például a halászlével, a paprikás krumplival, a birkapörkölttel és a báránycomb párolt zöldségekkel. A borvidék jellegzetességei közé tartozik az is, hogy itt egyes borászatok biogazdálkodással foglalkoznak, amelynek eredményeként egészségesebb szőlőből és ízletesebb borok készíthetők.