Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Móri borvidék

Móri borvidék

A Móri borvidék Magyarország észak-nyugati részén, Fejér megyében található. A borvidék a Vértes-hegység nyugati lejtőin, a Móri-medencében található. A Móri borvidék története több mint 2000 évre nyúlik vissza, a rómaiak idejére nyúlik vissza az első írásos említése a borvidéknek.

A Móri borvidék kiváló minőségű fehérborairól ismert, de termelnek itt jó minőségű vörösborokat is. A fehérborok között található a neves "móri ezerjó", ami a borvidék egyik legismertebb bora. Emellett készítenek még chardonnay-t, rajnai rizlinget, sauvignon blanc-ot, olaszrizlinget és traminit is. A vörösborok között a pinot noir az egyik legnépszerűbb.

A Móri borvidék talaja változatos, agyag, homokos agyag és kavicsos talajokból áll, ezek adnak egyediséget a boroknak. A borvidéken az éghajlat enyhébb, a nyarak melegebbek, a telet pedig hidegebb és hosszabb ideig tartó fagyok jellemzik, ami szintén hatással van a borok ízére és aromájára.

A Móri borvidék nemzetközi hírnevét a világ egyik legismertebb borásza, Takler Ferenc hozta meg a számára 1994-ben odaítélt Decanter díj megnyerésével. Takler Ferenc azóta is több díjat nyert, és a borvidék egyik legismertebb és legnevesebb borásza. A Móri borvidék egyébként is kiemelkedő borászai között találjuk Béres Józsefet, Etyeki Kúriát, és Gál Lászlót.

A Móri borvidéken rengeteg lehetőség van borútra és borvacsorára, a borvidék több boros pincéje és borbárja várja a látogatókat. A Móri borvidéket érdemes felkeresni mindazoknak, akik szeretnék felfedezni a magyar borok világát.a