Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Pálinka története, elkészítése

Pálinka története, elkészítése

Melyek ma a leggyakoribb pálinka fajták, és mik voltak régebben? 

A pálinkát napjainkban rengeteg féle gyümölcsből el tudjuk készíteni. Ilyen gyümölcsök például: alma, körte, szilva, kajszibarack, meggy cseresznye, eper. Ezeken kívül bármilyen Magyarországon termesztett gyümölcsből is készülhet. Hivatalosan a pálinkát Magyarországon kívűl csak 4 másik országban állítanak elő.

Manapság tudjuk miből készül a pálinka, de mi is volt a régi időkben?

A  történelmi magyar pálinka nem a szokványos alapanyagokból készült, hanem általában inkább: burgonyából, kukoricából, rozsból, búzából, és még akár a ritkább esetekben céklából is. Ezek az alapanyagok a 20. század elején cserélődtek le azokra amiket ma is használunk az előállítás során. Na de nézzük is meg, hogy ezekből az alapanyagokból hogyan tudunk pálinkát készíteni.

A pálinkakészítés menete:

  • Gyümölcsök előkészítése: Jó minőségű, érett gyümölcsöt kell használni mindenképpen, a gyümölcs cukortarlma miatt, hiszen ez az alkoholos erjedés alapanyaga.
  • Cefrézés, a cefre erjesztése: Az erjesztés során ahhoz, hogy a gyümölcs cukortartalma alkohollá alakuljon, különböző élesztők segítségével jöhet ez létre.  
  • Lepárlás, a pálinkafőzés elkezdése: A gyümölcscukor itt már alkohollá alakult. A legfontosabb, hogy a főzés közben kelekezett cseppfolyósított anyag három részének (előpárlat, középpárlat, utópárlat) az elválasztása pontos legyen. Ebből nekünk a lényeg a középpárlat, a pálinka tökéletes szeparálása.  
  • Pihentetés, alkoholfok beállítása: 30-60 nap-ot vesz igénybe ennek a pihentetése, beállítjuk az alkoholkoncentrációt. Ami általában 40-60% között mozog.

A pálinkakészítéshez ajánlott eszközeink:

Nézzen körül weboldalunkon, és válogasson a különböző méretű tartályok között: 

https://boraszatieszkozok.com/Palinkastartaly

Nem maradhat el a másik fontos egysége sem a pálinka készítésnek, a pálinkafőző: 

https://boraszatieszkozok.com/Palinafozok