Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Pannonhalmi borvidék

Pannonhalmi borvidék

A Pannonhalmi borvidék Magyarország legkisebb borvidéke, amely a Dunántúl északnyugati részén, a Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozó Pannonhalmai borvidéki kistérségben található. Az 1997-ben alapított borvidék 520 hektár területen, 11 település határában helyezkedik el.

A borvidéken főleg fehérborokat termelnek, de a vörösborok is egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert. A fajták közül a Rajnai rizling és a Tramini a legelterjedtebb, de jellemző még a Sauvignon blanc, a Chardonnay és a Pinot blanc is. A vörösboroknál a Pinot noir a legfontosabb fajta.

A borvidék talaja változatos, általában homokos talajok dominálnak, de előfordulnak agyagosabb talajok is. Az éghajlat mérsékelt, a nyár meleg, a tél enyhe, ezáltal ideális az itt termelt szőlőfajták számára.

A Pannonhalmi borvidék fontos borászati központ, ahol számos borászat található. Az itt készült borok a világ számos országába exportálódnak. A borvidék egyik legfontosabb borászati központja a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, amelynek borai több nemzetközi díjat is elnyertek. A borvidék egy másik jelentős borászata a Győr-Moson-Sopron Megyei Borászati Kutatóintézet, amely számos fontos kutatást végez a borászat terén.

A borvidék környéke turisztikai szempontból is fontos, a gyönyörű táj, az itt található Pannonhalmi Bencés Apátság és a környékbeli kisvárosok sok turistát vonzanak. A borvidék turizmusát a Borvidék Gasztronómiai Klaszter is segíti, amelynek célja a borvidék gazdasági és kulturális értékeinek megőrzése és fejlesztése.