Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Soproni borvidék

Soproni borvidék

A Soproni borvidék a Dunántúli-középhegység legnyugatibb részén helyezkedik el, a Soproni-medencében. A terület az országhatárhoz közel helyezkedik el, így jelentős határátkelőhelyek is találhatók a környéken.

A Soproni borvidék területe kb. 2000 hektár, és a jellegzetes vörösborok mellett a fehérborok is jelentős szerepet játszanak. Az egyik legjellegzetesebb szőlőfajta a kékfrankos, de megtalálhatók még a pinot noir, a zweigelt, a cabernet sauvignon és a merlot is. A fehérbortermelésben a sauvignon blanc, a chardonnay és a zöld veltelini a legjellemzőbb szőlőfajták.

A terület klímája enyhébb, mint a többi hazai borvidéké, és a mediterrán hatások is érvényesülnek. A talajok változatosak, mivel a terület vulkanikus eredetű, és a medencét körülvevő hegyek miatt a talaj összetétele is sokszínű.

A Soproni borvidék borászai a hagyományokra építve, de a modern technológiák felhasználásával készítik borukat. Az érlelésre nagy hangsúlyt fektetnek, a hordóban vagy palackban történő hosszabb érlelés általában a minőségi borok készítésének fontos része.

A Soproni borvidék borai értékesítési hálózata széles, az országban és külföldön is elismertek. A borok kóstolására számos helyen van lehetőség, az egyik legismertebb a Soproni Borút, ahol a látogatók bejárhatják a borvidék legfontosabb településeit, és megismerkedhetnek a helyi borászatok kínálatával.