Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Horvátország - Eszék

Horvátország - Eszék

Eszéki és környékbeli borászoknál jártunk.

Mohácstól alig egy órára található a horvátországi Eszék-Baranya megye.

A már főleg horvátok lakta területen még szép számban élnek magyarok, akik közül többen borászattal foglalkoznak. A terület kiválóan alkalmas fehér, száraz borok készítésére, úgy mint Savignon Blanc, Olaszrizling és Pinot Blanc. Vörösborok közül pedig a Merlot és Cabernet Sauvignon terjedt el leginkább.

A Csúza és Karancs környéki falvak a tengerparti települések hangulatát idézik. A gyönyörű tájnak, kiváló boraiknak és vendégszeretetüknek köszönhetően egyre több turista fordul meg a környéken, melyek arra ösztönzik a helyi vállalkozásokat, hogy folyamatosan fejlődjenek. Ottjártunkkor több borászatnál is folyt az építkezés. Valahol új pincét építettek míg máshol a kiszolgálóegységet bővítették. A gépeik és eszközeik beszerzéséhez a korábbi évekhez hasonlóan a  Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft pályázata nyújtott segítséget, melyet az eszéki Economica Hungarica Alpítvány bonyolított le.

A 3 napos látogatás egyik nem titkolt célja volt, hogy olyan termékekre adjunk ajánlatot, amire tényleg szükségük volt. Ehhez, viszont elengedhetetlen a borászatok megismerése. Meglátogattuk többek között a Szabó, Pinkert, Kováts és a Gerstmajer pincészeteket. Megnéztük a pincéket, feldolgozó egységet, szőlőt, gépeket majd átbeszéltük, hogy mire lenne szükségük és merre szeretnének továbbfejlődni. A pályázat szerencsére szinte minden gép és eszköz beszerzését engedte, így elég sok minden felkerült a listára. 

 

Kalina_horvatorszag_hordok

Volt, ahol kiváló állapotban lévő közel 25 éves Kalina hordókat találtunk. 

 

Kováts Attila kiváló Traminije, melyet hazaérkezésünk után Egerben kóstoltunk meg.

Egész napos idegenvezetés pedig jól mutatja a helyiek vendégszeretetét!