Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Tokaji borvidék

Tokaji borvidék

A Tokaji borvidék Magyarország egyik legismertebb és legnevesebb borvidéke. A borvidék a Zempléni-hegység déli lejtőin terül el, ahol a talaj és a mikroklíma egyedülálló adottságokkal rendelkezik a borászat számára. A tokaji borvidék különlegessége a botritiszes (penészes) szőlő használata, ami lehetővé teszi a különleges, édes Tokaji Aszú borok készítését.

A Tokaji Aszú az egyik legismertebb magyar bor a világon. A bor készítésénél a botritiszes (penészes) szőlőt kézzel szüretelik és magozzák, majd hagyják, hogy a bogyók kiszáradjanak és a cukortartalmuk koncentrálódjon. Ezután a bogyókat hordókban áztatják az alapborban, ahol a szőlő cukortartalmának egy része átszivárog az alapborba, majd a bor erjesztése és érlelése után palackozzák.

A Tokaji Aszú mellett a tokaji borvidék legismertebb fajtája a Furmint. Ez a fajta a borvidék legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, és többféle bor készítésére is alkalmas. A Furmint szőlőből készülhet száraz és édes bor is, és a bor kiválóan alkalmas hordós érlelésre is.

A Tokaji borvidék másik jellegzetessége a puttonyos szám, amely jelzi az aszúborok édességét. A puttonyos szám a botritiszes szőlőből készült aszúborok esetében azt jelzi, hogy egy liter alapborhoz hány puttony botrytiszes szőlőt használtak fel az aszúsodáshoz. A puttonyos szám minimum 3 és maximum 6 lehet, attól függően, hogy mennyi botrytiszes szőlőt használtak fel az aszúsodáshoz. Minél magasabb a puttonyos szám, annál édesebb és gazdagabb az aszúbor.

A Tokaji borvidék egyébként nem csak a Tokaji Aszúról és a Furmintról ismert. A borvidéken még több más szőlőfajta is termeszthető, mint például a Hárslevelű, a Sárgamuskotály vagy az Édes Szamorodni, amelyek szintén különleges borokat eredményezhetnek.