Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Blog

Zalai borvidék

Zalai borvidék

A Zalai borvidék a Balaton északi partja és a Dráva mentén fekszik, főleg Zala megyében. Az alábbiakban összefoglalom a borvidék jellemzőit.

  1. Talaj és éghajlat: A borvidék talaja változatos, a tőzeges homoktól az agyagos-vulkáni talajig. Az éghajlat mérsékelt, az éves csapadékmennyiség viszonylag magas, az átlaghőmérséklet pedig enyhébb, mint a borvidék keleti részén.

  2. Szőlőfajták: A borvidéken főleg fehérborok készülnek, a szőlőfajták közül pedig kiemelkedő a rajnai rizling, az olaszrizling, a chardonnay, a sauvignon blanc és a traminer. A kék szőlőfajták közül a kékfrankos, a pinot noir és a cabernet franc a jellemző.

  3. Borstílusok: A Zalai borvidék borai általában friss, gyümölcsös és illatosak. A borok jellegzetességei közé tartozik az intenzív, gyümölcsös ízvilág, az elegáns savak és a szép, aranyló szín.

  4. Gasztronómia: A borvidék gasztronómiája a helyi ételekre és borokra fókuszál, különösen a halételek és a szarvasgombával készült ételek népszerűek. A borok és ételek tökéletesen egészítik ki egymást, és az éttermek kínálják a borokhoz illő ételeket.

  5. Borturizmus: A Zalai borvidék egyre népszerűbb a borturizmus terén, az utóbbi években több új borbár és pincészet nyílt a térségben. A látogatók megismerhetik a helyi borkészítő hagyományokat és a borvidék kulturális örökségét.

 

A Zalai borvidék jellemzően enyhébb éghajlatú, mint a többi magyar borvidék. A területen a vulkanikus talaj és a mediterrán hatásoknak köszönhetően kiváló adottságokkal rendelkeznek a szőlőültetvények. A főbb szőlőfajták közé tartoznak a kékszőlők közül a kékfrankos, a pinot noir, a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah és a kadarka, míg a fehérek között a chardonnay, a szürkebarát, a sauvignon blanc és a zöldveltelini található.

A Zalai borvidék jellegzetessége, hogy a borászatok többnyire kisüzemek, ahol a szőlővel törődő gazdák kézműves szemlélettel készítik boraikat. Az itt előállított borok fajtajellege jelentős, gyümölcsösek és frissek.

A Zalai borvidéken készített legismertebb vörösborok közé tartozik a kékfrankos, melynek karaktere általában elegáns és telt, tanninokban gazdag. A cabernet sauvignonból és a merlotból készült borok is jelentős mennyiségben készülnek itt. Az itt előállított fehérborok között a zöldveltelini különösen jellegzetes, melynek zamata citrusos és fűszeres jegyekkel rendelkezik. A szürkebarát is fontos szerepet kap a borvidéken, melynek jellegzetessége a savak és a gyümölcsösség harmonikus egyensúlya. A borászok emellett folyóborokat és rozé borokat is készítenek.