Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Szőlő bogyózó, zúzó-bogyózó

Termékismertető

A zúzó-bogyózó egy kulcsfontosságú eszköz a borkészítésben, melynek feladata a szőlőszemek száraitól való elválasztása és a bogyók zúzása. Ez előkészíti a szőlőt a must kinyerésére és a fermentációs folyamat elindítására. A gépek kialakítása lehetővé teszi a zúzás intenzitásának beállítását a szőlő fajtájához, érettségi szintjéhez és a kívánt mustminőséghez igazodva.

Zúzó-bogyózó feladata:

A szőlő zúzó-bogyózó gép az egyik legfontosabb szereplő a borkészítés folyamatában. Ennek a kifinomult eszköznek az elsődleges feladata a szőlőbogyók eltávolítása a száraktól, mely eljárást bogyózásnak hívunk. Azonban a gép funkcionalitása ennél jóval szélesebb körű: nem csupán eltávolítja a szőlőszemeket a száraiktól, hanem a bogyókat is zúzza, ezáltal készítve elő őket a must kinyerésének folyamatára.

Ez a folyamat kritikus fontosságú, hiszen a zúzás során a szőlő héja megreped, így a bogyó belsejében található lé és a cukor könnyebben hozzáférhetővé válik a következő szakaszban, a fermentációban. Az egész folyamat optimalizálja a borkészítést, mivel a lehető legtöbb mustot hozza ki a szőlőbogyóból, ami utána a fermentációs folyamat során alkohollá alakul.

Továbbá, a zúzó-bogyózó gép hozzájárul a szőlő bogyók és szárak szétválasztásához, ami szintén lényeges a minőségi bor előállításában. A szőlőszárak ugyanis keserű ízt adhatnak a bornak, ha a bogyózás nem történik meg hatékonyan.

A zúzó-bogyózó gép fő részei általában a következők:

  • A betápláló szalag, amely a szőlőt szállítja a gépbe.
  • A bogyózó henger, amely eltávolítja a bogyókat a szőlőszárról. A henger felső részén általában rostaszőnyeg vagy furatok találhatók, amelyeken a bogyók áthaladnak, míg a szárak rajta maradnak. Az alsó részén egy forgó tengely található, amelyen fém vagy gumi ütők vannak elhelyezve. Az ütők a bogyókat szétzúzzák, hogy a must könnyebben ki tudjon folyni belőlük.
  • A mustgyűjtő tartály, amelyben a must összegyűlik, miután kiszabadult a zúzott bogyókból.

Bogyók eltávolítása:

A szőlő bogyóinak eltávolítása a száraktól a bogyózó henger által történik, ami elengedhetetlen lépés a borkészítés folyamatában. A szőlőbogyók és szárak elkülönítése rendkívül fontos a bor minőségének megőrzéséhez, hiszen a szőlőszárak negatívan befolyásolhatják a bor ízét és struktúráját.

A folyamat során a szőlőszemeket betáplálják a gépbe, ahol először a betápláló szalag vezeti őket a bogyózó hengerre. Ez a henger alapvetően egy forgó henger, amelynek belső felülete különböző elemekkel van ellátva, hogy megragadja és eltávolítsa a szárakat a szőlőbogyókról. Ezt a folyamatot úgy optimalizálták, hogy a bogyók sértetlenek maradjanak, míg a szárakat gondosan leválasztják róluk.

Miután a bogyók elválnak a száraktól, az ütők, vagyis a gépben található különleges elemek, a bogyókat zúzzák, hogy a must kiszabaduljon belőlük. Ez a zúzás segít megtörni a szőlő bogyók külső héját, lehetővé téve a must számára, hogy könnyebben kiszabaduljon, és így előkészítve a szőlőt a további feldolgozásra, mint például a fermentáció.

Szőlő roppantás folyamata:

A szőlő roppantásának folyamata, más néven a szőlőzúzás, a borkészítésnek az a lépése, amikor a szőlő bogyókat fizikailag felbontják, hogy kinyerjék belőlük a mustot. Ez az eljárás alapvetően a zúzó-bogyózó gépek által történik, amelyekben az ütők, vagyis a bogyókat zúzó mechanikai elemek, kulcsszerepet játszanak.

Az ütők típusa és elrendezése változó lehet a különböző zúzó-bogyózó gépek között. Ez a változatosság lehetővé teszi, hogy a gépeket a különböző borstípusok előállításához igazítsák, a szőlőfajta, az érettségi szint és a kívánt mustminőség alapján.

Az ütők távolságának és a bogyózó henger sebességének beállításával szabályozható a zúzás intenzitása. Például, ha a szőlő éretlen vagy kemény fajtájú, nagyobb intenzitású zúzásra lehet szükség, hogy a must kiszabaduljon a bogyókból. Ellenkező esetben, ha a szőlő túlérő, a túlzott zúzás negatívan befolyásolhatja a must minőségét, így ebben az esetben a zúzás intenzitását csökkenteni kell.

Ezért a zúzó-bogyózó gépek általában lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy szabályozza az ütők távolságát és a henger sebességét, hogy a legoptimálisabb zúzási eredményt érje el a szőlő adott fajtájával és érettségi szintjével.

Összességében a szőlő zúzó-bogyózó gép megkönnyíti a szőlő feldolgozását és előkészíti a mustot a fermentációs folyamat számára.