Kérdése van? Hívjon minket! +36300121145

Zúzó bogyózók

Zúzó-bogyózó feladata:

A szőlő zúzó-bogyózó gép a szőlő feldolgozásának egyik fontos eszköze a borkészítésben. Az elsődleges funkciója a szőlő bogyóinak eltávolítása a száraktól (bogyózás) és a bogyók zúzása, amely előkészíti a szőlőt a must kinyerésére és a fermentációs folyamat elindítására.

A zúzó-bogyózó gép fő részei általában a következők:

  • A betápláló szalag, amely a szőlőt szállítja a gépbe.
  • A bogyózó henger, amely eltávolítja a bogyókat a szőlőszárról. A henger felső részén általában rostaszőnyeg vagy furatok találhatók, amelyeken a bogyók áthaladnak, míg a szárak rajta maradnak. Az alsó részén egy forgó tengely található, amelyen fém vagy gumi ütők vannak elhelyezve. Az ütők a bogyókat szétzúzzák, hogy a must könnyebben ki tudjon folyni belőlük.
  • A mustgyűjtő tartály, amelyben a must összegyűlik, miután kiszabadult a zúzott bogyókból.

Bogyók eltávolítása:

A szőlő bogyóinak eltávolítása a száraktól a bogyózó henger által történik. A betápláló szalagon átvezetett szőlőszemek a bogyózó hengerre kerülnek, ahol a szárakat eltávolító mechanizmus leválasztja őket a bogyókról. Ezután az ütők zúzzák a bogyókat, hogy a must kiszabaduljon belőlük.

Szőlő roppantás folyamata:

Az ütők típusa és elrendezése változó lehet a zúzó-bogyózó gépek között, és attól is függ, hogy mennyire intenzíven kívánják zúzni a szőlőt. Általában a gépek lehetővé teszik az ütők távolságának és a bogyózó henger sebességének szabályozását a szőlő fajtájától, érettségi szintjétől és a kívánt mustminőségtől függően.

Összességében a szőlő zúzó-bogyózó gép megkönnyíti a szőlő feldolgozását és előkészíti a mustot a fermentációs folyamat számára.