Segíthetünk?   Ezen a számon elérsz minket!

+36 20 367 7840    +36 30 012 1145

Borszivattyú, gumilapátos

Mi a gumilapátos szivattyú?

A gumilapátos szivattyú (vagy lapátszivattyú) egy olyan típusú szivattyú, amelyben egy forgó tengelyre rögzített gumilapátok találhatók, amelyek forgatás közben egy tartályból szívják fel a folyadékot és az átvitt hajtóerő hatására nyomják ki a kívánt helyre. A gumilapátos szivattyú működése hasonló a dugattyús szivattyúhoz, de a gumilapátok nyomják a folyadékot a tartályból, míg a dugattyús szivattyú dugattyúja tolja.

Hol használható?

A gumilapátos szivattyúk széles körben használatosak különféle iparágakban, például a vegyiparban, az élelmiszeriparban, az autóiparban, az olajiparban, a szennyvízkezelésben és más alkalmazásokban. Az egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen kezelhető és karbantartható, valamint viszonylag kis méretű és kompakt, így kevés helyet foglal el.

Hogyan működik?

A gumilapátos szivattyú működése nagyon egyszerű. A gumilapátos szivattyúban egy forgó tengely található, amelyre gumilapátok vannak rögzítve. Az ilyen típusú szivattyúkban általában két gumilapát található, de vannak olyan kivitelek is, amelyek több gumilapáttal rendelkeznek. Az egyik oldalon lévő gumilapátok szívják fel a folyadékot, majd a tengely forgása közben továbbítják azt a másik oldalon lévő gumilapátokhoz, amelyek a folyadékot az adott helyre szivattyúzzák.

Mik a gumilapátos szivattyú előnye?

A gumilapátos szivattyúk előnye, hogy könnyen kezelhetők és karbantarthatók, valamint képesek folyadékokat szállítani nagy sebességgel és magas nyomáson. Emellett a gumilapátok viszonylag rugalmasak, ami lehetővé teszi a szivattyú alkalmazkodását az adott alkalmazáshoz és folyadékhoz. Azonban a gumilapátos szivattyúknak is vannak korlátai, például a maximális sebesség és nyomás, valamint az anyagáramlás fajtájától függően bizonyos anyagokra nem alkalmazhatók.